Retreat i Sverige

”We are so obsessed with doing that we have no time and no imagination left for being.

As a result, men are valued not for what they are but for what they do or what they have -

for their usefulness.”

Thomas Merton


- Ligg stilla och upplev andetaget i hela er kropp.

Rikta klart och stadigt er närvaro mot hur andetaget strömmar genom er.

På utandningen släpper ni all prestige. Släpper alla måsten och borden.

De kommande dygnen är det ingen som förväntar sig något av er. Ni behöver inte känna att ni ska bli bättre på något, leva upp till något. Tillåt dig bara att få vara stilla, pausa och återhämta dig.

Vad betyder det att åka på en retreat?


För mig är ett retreat att tillfälligt dra sig tillbaka från den vardag man normalt vistas i.

Den vardag som oftast innehåller allt och lite till. Den vardag som inte alltid tillåter egen tid för djupare reflektion. En reflektion jag själv alltid haft behov av för att fungera. Jag drar mig tillbaka för att höra min egen inre röst utan att den avbryts, för att uppleva mina tankar bli tänkta till slut. Och till sist - det bästa- att uppleva hur alla ord sakta avtar och lämnar kroppen. Den förundran som växer fram när allt blir tyst och stilla är värt allt. Den ger mig ett slags djupare mening och ger människan, som Thomas Merton uttryckte det, ett värde bortom det vi gör och åstadkommer.

Men efter att i helgen, tillsammans med Sheila Arnell och About Yoga, ha lett ett 44 timmar långt retreat ute på landet i vackra Södermanland, så vidgas mitt perspektiv ytterligare. När hela gruppen efter 43 timmar, som avslutning sitter samlade i en cirkel och delar sina upplevelser, förstår jag att en retreat kan vara mycket mer än så.


”Jag har inte skrattat särskilt mycket i min vardag på sistone. Det har känts lite tungt och jag har saknat det. Under de här dagarna blev något förlöst och jag fick skratta mycket för första gången på länge.”


”När jag kom hit kände jag att jag hade mycket ångest. Nästan som om jag inte kunde andas. Nu har den släppt lite och det känns lättare. Jag vill vara kvar här ett tag till med er alla.”


”Det har känts så bra att vara tillsammans med er andra i detta. Det har känts tryggt och inspirerande. Den gemenskapen tar jag med mig tillbaka hem.”Att lämna sin vardag och att under 44 timmar dedikera varje minut åt yoga, meditation, vila, stillhet, tystnad, hälsosam mat och trevligt umgänge kan förändra något på riktigt. Det är min övertygelse och jag har nu sett det hända upprepade gånger. Fastän de flesta på ankomstdagen var främlingar inför varandra så hann vi tillsammans skapa en trygg yta som var behövlig för att förvandlingen skulle kunna ske. Det som förvånar mig allra mest är hur kort tid som behövs för att skiftningen ska äga rum. När jag leder veckokurser i yoga och meditation tycker jag mig märka en förändring i rummet efter ca 6-8 veckor. I detta sammanhanget märks skillnaden redan efter ett dygn.

Mitt i all stress, mitt i vardagen. Mitt i.


De fyrtiofyra timmarna tillsammans flyter förbi. Som is blir till vatten. Regnet smattrar ihärdigt mot fönsterblecken och novembers gråa mantel gör det svårt att tidsbestämma dagen utifrån väderskiftningar. Dessa uteblir nästan helt.

Vi andas i ett Breath Work och rör oss tillsammans i en yogasekvens till en rytm i 56 bpm. När ett större antal människor rör sig så i takt tillsammans är det som att rörelsen nästan står stilla på ett vackert sätt. Det blir ett andetag, en rörelse i rummet. Vi spenderar tid i tystnad tillsammans. Låter rastlöshet, stress och spänningar släppa taget om oss allt eftersom.


Vi hittar det ansträngningslösa i ansträngningen i dynamiska ashtangayogaflöden. Vi saktar ner i sittande och liggande meditation. Vidare till en gående meditation som har sitt slutmål ute på en brygga vid en sjö. Där väntar vår kock Gabriella på oss med te att dricka i enskildhet men ändå tillsammans. Ett bad i upplevelser av naturen blir senare på kvällen kallbad från bryggan och vedeldad bastu. Alla får tid att formulera sin intention, sin motivation; Vad önskar jag mer respektive mindre av i det liv jag lever.

Frågor man ibland måste få tid att formulera och vänta in svaren på.

Varje moment, varje andetag, varje yogaröresle leder till sist gruppen fram till det absolut stilla.

Som om allt vi gjort under de här timmarna ledde oss just dit. In i ögonblicket, till den där pausen som gör att vi kan återvända till vardagen med förnyad energi. Till den där ytan mellan stimuli och respons som vidgas i meditationen och som skapar perspektiv och ro även när det känns jäktigt. Vi tycks behöva vila i den.


Snart. Snart är det dags igen, kanske vill du följa med nästa gång på vårt retreat i Sverige.

Hitta vilan.

Uppleva stillheten.

Tystnaden.


Tack till er som hjälpte oss att göra retreatet möjligt:

Saltå Kvarn, Granit, Smiling, Sätila of Sweden, Kari Traa, Primus, Pukka


845 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla