5 enkla steg till att börja meditera (även för dig som inte kan sitta still!)

 1. Hitta en plats där du vet att du får vara ifred. I början är det bra om det är ett förhållandevis tyst och lugnt ställe. Så småningom kan du även meditera på mindre tysta platser, eftersom de störande ljuden kommer att påverka dig mindre och mindre.

 2. Om du väljer att sitta på golvet: lägg en kudde under sittbenen så att sätet höjs och höften kommer högre än knäna. Det går också bra att sitta på en stol eller ligga ner.

 3. Stäng av alla signaler från din telefon och dator. Både ljud och vibrationssignaler.

 4. Försök i början att avsätta mellan fem och femton minuter för övningen.

 5. Läs igenom instruktionen i sin helhet innan du börjar.

En enkel meditation – Tio andetag
 

En enkel meditation –  Tio andetag

Ta fem naturliga andetag där varje andetag skänker en lätt avslappning i kroppen.

 • Låt spänningarna i pannan ge vika, låt käkarna slappna av. Har du spänningar någon annanstans i din kropp, försök andas in i de områden som är spända och slappna av vid utandningen.


Ta nu ytterligare fem andetag.

 • Följ din utandning med uppmärksamhet, precis som i övningen i förra kapitlet. Låt inandningen röra sig hela vägen ut och känn sedan hur inandningen föds ur den paus som uppstår i slutet på utandningen.

 • Notera pausen i slutet på varje utandning med allt större tydlighet för varje andetag.

 • Upplev den korta paus som uppstår, upplev ett viloläge där du kan låta kroppen välja när den vill andas in igen.

 • Fortsätt att följ andetaget ytterligare en liten stund och lägg din uppmärksamhet tydligare och tydligare på slutet av utandningen.

 • Sitt kvar en stund i tystnad och avsluta när det känns naturligt.

 

Svårt att komma ner i varv? En andningsövning som får dig att slappna av

Sitt eller ligg i en bekväm position. Böj in pekfinger och långfinger mot tumbasen på höger hand. Lägg höger tumme på höger näsborre och täpp näskanalen. Andas in djupt, ett helt andetag genom vänster näsborre och täpp direkt till vänster näsborre med ring- och lillfinger. Lätta tummens tryck och andas ut genom höger näsborre. Andas därefter in genom höger näsborre, täpp direkt till höger sida med tummen och släpp trycket på vänster sida. Upprepa minst fem gånger på varje sida.

 

Meditation mot stress

Närvaro i andetaget – i tre steg

1.

Var medveten om din kropp. Känn kontakten mot underlaget och upplev kroppen med alla dess delar. Ända uppe från huvudet ner till benen och fötterna.

Skärmavbild 2019-07-21 kl. 23.25.35.png
Skärmavbild 2019-07-21 kl. 23.25.28.png

2.

Upplev alla ljud runt omkring dig. Höga ljud, ljud som kommer och går och sedan de mer subtila ljuden, som ljudet av din andning.

3.

Var nu uppmärksam på ditt andetag på samma sätt som på din kropp. Varje gång du andas in: var medveten om att du andas in. Varje gång du andas ut: var medveten om att du andas ut. Forcera inget, kämpa inte. Låt andetaget vara okonstlat. Låt det hitta sin egen rytm.

Skärmavbild 2019-07-21 kl. 23.25.08.png